• Rabat
  • Produkt na zamówienie
SOK z buraka kiszonego 0,5kg
search
  • SOK z buraka kiszonego 0,5kg

SOK z buraka kiszonego 0,5 kg

8,87 zł Brutto

Cena jednostkowa netto: 8.45 zł

Cena jednostkowa brutto: 8.87 zł

Indeks: PŁY 0187

-
Ilość
Produkt na zamówienie

  Polityka prywatności

Poznaj przejrzystą politykę prywatności.

  Zasady dostawy

Kurier, odbiór osobisty lub paletowy.

  Zasady zwrotu

gwarancja, reklamacje i zwroty.

SOK Z BURAKA KISZONEGO 0,5 KG 

OPIS

Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym? Dobrze trafiłaś! To właśnie on nada Twojej zupie charakterystycznego kwaśnego smaku, ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. I nie zastąpisz go żadnym kwaskiem cytrynowym, octem czy sokiem z cytryny. Ale to nie wszystko! Zakwas możesz także spożywać na surowo. W takiej postaci to praktycznie samo zdrowie – jeszcze więcej witamin, składników odżywczych i cennych bakterii. Zakwas buraczany to klarowny, ciemnofioletowy płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Wszystko za sprawą fermentacji, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Jeśli pieczesz chleb na zakwasie lub przygotowujesz domowy jogurt to z pewnością dobrze znasz tych małych pomocników. Rozkładają one zawarty w burakach cukier i przekształcają go do kwasu mlekowego. To właśnie on chroni warzywa przed zepsuciem, pozwala im zachować cenne wartości odżywcze i nadaje charakterystycznego dla kiszonek smaku.

WIELKOŚĆ

opakowanie :

0,5 kg

op. zbiorcze :

8 szt.

paleta :

1080 szt.

waga pal. netto:

540 kg

KORZYŚCI PŁYNĄCE ZE SPOŻYWANIA ZAKWASU BURACZANEGO

Buraki same w sobie są bardzo zdrowe, ale proces fermentacji daje im dodatkowego kopa. Powodów, dla których warto spożywać zakwas jest sporo. 

Poniżej lista tych najważniejszych:

  • zawiera wszystkie cenne składniki zawarte w burakach:

    • witaminy – m.in. A, C, z grupy B

    • składniki mineralne – m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk

    • inne – m.in. betaina, antocyjany, fitosterole, błonnik

  • zwiększa dostępność witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9)

  • spowalnia utratę witaminy C z buraków – mimo długiego przechowywania jej poziom w kiszonkach jest nadal wysoki

  • jest naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego

  • w wyniku fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w warzywach przez co stają się one mniej kaloryczne i łatwiej przyswajane przez organizm

  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn – kwas mlekowy i błonnik zawarty w buraku pobudzają pracę jelit

  • ma silne właściwości zasadotwórcze (alkalizujące, odkwaszające)


SPOSOBY SPOŻYWANIA ZAKWASU

Zakwas to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu. Wydobywa z buraków to co najlepsze: wytrawny smak, ciemnoczerwony kolor i niesamowity aromat. Możesz go również spożywać w inny sposób, w zależności od Twoich preferencji smakowych np.:

  • na surowo: 

    • profilaktycznie: pół szklanki zakwasu, codziennie

    • przy chorobie: 0,5-1 szklanki zakwasu, rano i wieczorem lub według zaleceń

  • lekko podgrzany z dodatkowymi przyprawami

  • jako dodatek do koktajlu

  • zamiast octu czy soku z cytryny do sosu sałatkowego


SKŁAD

Składniki: sok z buraka czerwonego, czosnek, sól, chrzan, imbir, przyprawy naturalne.

Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 98 kJ/23 kcal, tłuszcz <0,5g, w tym kwasy nasycone <0,1g, węglowodany 4,7g, w tym cukry 2,4g, białko 0,9g, sól 1,8g. 

PŁY 0187